Thema van de maand

Zomer: Een fijne vakantie, ook voor uw huisdier!

Vakantietijd, de tijd waar vaak het hele jaar al naar uitgekeken wordt. Dé tijd voor rust en ontspanning. Voordat u echter op vakantie kunt, valt er heel wat te regelen. Niet alleen voor uzelf en uw gezin, maar ook voor uw huisdier. U moet bijvoorbeeld al vroeg beslissen of u uw dier meeneemt of thuis laat, bij bijvoorbeeld een oppas of in een opvang. En zelfs als u deze beslissing al heeft genomen, dan nog bent u er niet. Voordat u en uw huisdier kunnen genieten van de welverdiende vrije tijd moeten er nog meer voorbereidingen worden getroffen.

Uw huisdier blijft thuis:
Als u besloten en geregeld hebt dat uw huisdier thuis blijft, zorg dan dat u de volgende zaken hebt geregeld:

• Voeding: Zorg ervoor dat er genoeg voer aanwezig is, voor de gehele tijd dat u afwezig bent. Een beetje ruim inslaan is aan te raden, mocht de oppas wat ruimer voeren, dan is er altijd genoeg. Hetzelfde geldt voor andere verbruiksartikelen zoals kattenbakvulling, snoepjes en medicijnen.
• Verzorging: Mocht uw hond of kat regelmatig worden getrimd of gewassen, laat dit dan bijvoorbeeld een week voordat u weggaat doen. Een paar dagen voor vertrek kunt u het dier dan behandelen tegen vlooien, teken en weer eens ontwormen. De oppas heeft daar dan even geen omkijken meer naar. Ook het mandje of deken van uw huisdier kan voor de vakantie vast een sopje gebruiken. Als u dit ongeveer een week voordat u op vakantie gaat doet, dan is het schoon maar heeft het voor het dier wel weer z’n eigen vertrouwde geur teruggekregen.
• Instructies: zorg er ten slotte voor dat u uitgebreide instructies voor de verzorger van uw dier achterlaat. Vermeldt hierin wanneer, hoeveel en wat uw dier normaal te eten en te drinken krijgt. De verzorger heeft ook andere informatie nodig: zoals hoe vaak en wanneer de hond normaal wordt uitgelaten, of hoe vaak de kattenbak bijvoorbeeld wordt verschoond. Vergeet ook eventuele bijzonderheden niet te vermelden. Heeft een dier bijvoorbeeld medicijnen nodig? Zo ja, hoe vaak en hoeveel? Het is daarnaast handig als de oppas weet dat de kat, zodra de voordeur opengaat, altijd de benen probeert te nemen of de hond niet goed overweg kan met de Labrador van de buren en u ze daarom niet aan elkaar laat ruiken. Laat ook het telefoonnummer van uw dierenarts, alsmede het spoednummer, het vaccinatiepaspoort en het chipnummer achter, zodat deze altijd bij de hand zijn. Zet alle instructies ook op papier, zodat de oppas deze nog eens op een rustig moment kan nalezen.

Uw huisdier gaat naar een pension of andere opvang:

Als u besloten hebt dat een pension of andere opvang de beste plek is voor uw huisdier tijdens uw vakantie, denk dan aan het volgende:
• Zorg ervoor dat u de opvang in het dierenpension op tijd reserveert! Er zijn eigenaren die de opvang van hun dier al een jaar van tevoren bij hun favoriete pension reserveren. Een maand van tevoren pensions bellen voor opvang in de zomervakantie is echt te laat! Mocht u heel vroeg in de zomervakantie vertrekken of juist helemaal aan het eind, dan kunt u het nog bij een opvang die gevestigd is in een andere (vakantie)regio proberen.
• Vraag bij reservering meteen de eisen na die het pension aan uw opgevangen dier stelt, zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Zo zijn er pensions die eisen dat dieren niet langer dan een jaar geleden zijn gevaccineerd tegen bepaalde ziekten, u moet dit bewijzen met behulp van het dierenpaspoort. Bij sommige pensions dient u uw huisdier bij het afleveren ter plekke te behandelen tegen vlooien en teken. Ook zijn er pensions die geen loopse teven of niet gecastreerde reuen willen opvangen. Pensions mogen zelf hun eisen bepalen!
• Vraag ook na welk voer uw huisdier tijdens zijn of haar verblijf in het pension krijgt voorgeschoteld. Is uw dier kieskeurig of afhankelijk van een bepaald dieet? Vraag dan naar de mogelijkheden om uw eigen voeding mee te brengen. Heeft u huisdier een aandoening waarvoor hij of zij medicijnen nodig heeft? Bespreek dit dan ook meteen tijdens het eerste contact.
• Mocht u nog naar de dierenarts moeten voor een aanvullende vaccinatie of check-up: doe dit dan uiterlijk een maand, maar het liefst langer voor vertrek. Vergeet het dierenpaspoort niet mee te nemen en in te laten vullen. Laat tevens tijdens dit consult de registratiechip controleren en check bij thuiskomst of de registratiegegevens van uw huisdier op orde zijn. Bij sommige databanken kunt u een tijdelijk of extra telefoonnummer, zoals die van het pension, toevoegen aan de gegevens van uw huisdier. Ontworm uw huisdier een week (of langer) voor vertrek en behandel hem of haar enkele dagen later met een middel tegen vlooien en teken, tenzij dit ter plekke bij de opvang moet gebeuren. Herhaal dit bij thuiskomst. Haal de middelen hiervoor voor vertrek al in huis.
• Maak een lijstje met zaken u moet verzamelen en mee moet nemen bij het afleveren van uw dier aan de opvang. Vergeet vooral niet het dierenpaspoort mee te nemen. Zonder dit officiële document kan en mag een pension uw dier niet opvangen. Genoeg voeding en medicijnen horen ook thuis op dit lijstje. Sommige pensions staan toe dat het dier zijn eigen mandje of deken meebrengt. Vergeet ook het antivlooien- en tekenmiddel niet mee te nemen indien verwacht wordt dat u deze ter plekke toedient.

Februari: maand van de gebitscontrole.

Februari is door dierenartsen uitgeroepen tot de maand van de gebitsverzorging bij hond en kat. Deze speciale maand staat in het teken van extra aandacht voor een gezond gebit.
Vier op de vijf dieren ouder dan 3 jaar hebben gebitsproblemen. Dit wordt met name veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Naarmate dieren ouder worden groeit ook de kans op het ontstaan van tandvleesproblemen. Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van honden, varierend van slechte adem tot verlies van tanden of zelfs ontstekingen in lever, hart of nieren.

Wij willen u erop wijzen dat een gezond gebit belangrijk is voor uw huisdier en dat u het ontstaan van tandsteen en tandplak kunt voorkomen. Het probleem bij tandsteen is dat het slijmvlies bij de tanden en kiezen aangetast wordt en dat uw huisdier dus gebitselementen kan verliezen. Een behandeling onder sedatie is dan de enige methode om het probleem weer te verhelpen.
Niet alleen kan uw hond of kat de tanden en kiezen verliezen. Nog een gevolg is dat bacteriën uit de mondholte elders in het lichaam ontstekingen kunnen geven. Met name op de hartkleppen, in lever en nieren.

Regelmatige gebitsverzorging is nodig om bovengenoemde problemen te voorkomen. Gelukkig kunt u zelf met een paar simpele handelingen tandbederf tegengaan.
 

  • Zorg dat de hoofdvoeding van uw hond of kat uit brokken bestaat. Doordat er op de brokken gekauwd wordt, schuren de tanden schoon.
  • Tandreinigende tussendoortjes, zoals bepaalde kauwsticks, of tandreinigende speeltjes zoals bijvoorbeeld een flostouw.
  • Bacterieremmende vloeistof om door het drinkwater te mengen.
  • Tandenpoetsen bij hond en kat. Mechanische reiniging door poetsen is het beste! Dit kunt u eenvoudig doen met water of met een speciale anti-bacteriële tandpasta.

 
Laat het gebit van uw huisdier nakijken!
Tijdens de maand van de gebitscontrole kunt u een afspraak maken om het gebit van uw hond of kat te laten nakijken. Tevens kunnen wij u inlichten omtrent voeding, bacterieremmende vloeistof en poetsadvies geven.

Mocht er toch al teveel tandsteen zijn ontstaan, dan is een uitgebreidere gebitsbehandeling nodig. Daar uw huisdier niet uit zichzelf met de mond open zal gaan liggen, is hiervoor een lichte sedatie nodig. Wij kunnen dan alle tandsteen grondig verwijderen met een ultrasoon apparaat en tevens alle gebitselementen aan een nauwkeurige inspectie onderwerpen. Na het reinigen wordt het gebit gepolijst zodat nieuwe tandplak minder snel aanhecht.

Met een dergelijk schoon gebit in combinatie met alle verkregen adviezen omtrent gebitsverzorging, kunnen u en uw huisdier fris het voorjaar in!

December: Feest!

De laatste maand van het jaar staat voor ons in het teken van kerstkransjes, lekker eten en feestelijk vuurwerk. Voor onze huisdieren is dit niet altijd de makkelijkste maand. Weest u voorzichtig met lekkernijen onbeheerd onder de kerstboom of in de keuken. Vooral chocolade is in dit opzicht een beruchte veroorzaker van problemen, omdat relatief kleine hoeveelheden al zeer gevaarlijk voor de hond kunnen zijn. Neemt u meteen contact op met de praktijk wanneer uw hond chocola heeft gegeten!
Dan zijn er de onverwachte knallen rond de jaarwisseling die veel schrik en angst kunnen opwekken. Gelukkig kunnen we veel doen om dit probleem te verminderen of zelfs te verhelpen. Laat u zich door ons uitgebreid voorlichten over de voorzorgsmaatregelen die we kunnen nemen om de jaarwisseling ook voor uw huisdier zo aangenaam mogelijk te maken!

Juli: gewrichtsproblemen bij de kat

Onze katten bereiken tegenwoordig een respectabele leeftijd. Dankzij gezonder voer, tijdige vaccinaties en goede bescherming tegen vlooien, teken en wormen is een leeftijd van 15 tot 20 jaar geen uitzondering meer. De 5 voornaamste punten die ouderen katten het leven moeilijk maken, zijn artrose, overgewicht, gebitsproblemen, nieraandoeningen en kanker. Met name de artrose of in ruimere zin gewrichtsaandoeningen, is soms moeilijk op te merken. Mede door hun lenigheid en acrobatische vaardigheden zijn katten meesters in het verbergen van pijn of ongemak. Toch is uit onderzoek gebleken dat ruim 80 procent van de katten boven de 12 jaar te maken heeft met gewrichtsaandoeningen.
3960oo82288737462
In de regel zijn gewrichtsveranderingen ongeneeslijk, maar met een tijdige en consequente behandeling is het mogelijk het verloop van de aandoening te vertragen en te zorgen voor minder pijn en een goede levenskwaliteit. Omdat de kat dit ongemak zo goed kan verbergen, is het aan de kattenbaasjes om goed op te letten.
– springt de kat nog net als vroeger overal op en af?
– klimt de kat nog makkelijk in de krabpaal?
– maakt de kat nog even grote sprongen als voorheen of wordt de beweging stijver en minder enthousiast?
– beleeft de kat nog plezier aan bewegen, spelen en jagen?
– is er spraken van matte of vervilte plekken in de vacht door een slechtere verzorging of afgebroken haren door intensief likken op pijnlijke plekken?
– komt de kat langzaam op gang als ze langere tijd heeft geslapen?
Bij twijfel over mogelijke gewrichtsproblemen doet u er goed aan ons te raadplegen. Na een orthopedisch onderzoek is het mogelijk medicijnen te geven die weliswaar de artrose niet wegnemen, maar wel de pijn kunnen verminderen. Soms kan een aangepast dieet ook nuttig zijn. Daarnaast kunt u zelf de oudere kat helpen door hun geliefde hoge plekjes beter bereikbaar te maken, bijvoorbeeld een loopplankje of een stoel bij de vensterbank. Zo krijgt uw kat al snel weer meer plezier in het leven.

Januari: Een goed begin.

Wij beginnen dit nieuwe jaar met uw huisdier en u een gezond en gelukkig jaar toe te wensen!
Ook in 2016 zullen wij op deze pagina weer regelmatig interessante en uiteenlopende onderwerpen onder de loep nemen. Dat u ons een enkele maand zult betrappen op weinig nieuws, heeft alles te maken met de zorg voor uw dier: ons werk in de kliniek voor uw huisdier gaat eenvoudigweg altijd voor!

September: Huisdier en rouw.

Kunnen gezelschapsdieren ook rouwen bij het verlies van een naaste? Hoewel het onmogelijk is vast te stellen of een huisdier rouwt zoals de mens dat doet, zijn er zeker gedragsveranderingen bekend bij gezelschapsdieren na het overlijden van een ander dier of een mens die zouden kunnen duiden op een rouwproces. Gedrag waar we op moeten letten is onder andere toename of afname in eet- of slaapgedrag, aandachtzoekend gedrag, veranderde activiteit, onzindelijkheid, angst, agressie of teruggetrokken gedrag.
SONY DSCHet is van belang om te bedenken wat de invloed is geweest van de dood van een dier op de leefomgeving en de sociale relaties. Soms spelen andere factoren een rol dan een emotioneel rouwproces. Er moet bijvoorbeeld een nieuwe sociale structuur in de groep worden gevonden. Ook kan de verandering in de dagelijkse routine zorgen voor minder voorspelbaarheid in de omgeving, wat weer kan leiden tot gedragsveranderingen door stress. Wanneer de gedragsveranderingen kunnen passen bij ziekte, bijvoorbeeld minder eten en/of drinken, is het van belang het dier te laten onderzoeken omdat door stress – en verhoging van de cortisolspiegels in het lichaam – sommige ziekten zich kunnen openbaren.
Meestal verdwijnen de gedragsveranderingen na verloop van tijd. Wij kunnen daarbij helpen door te zorgen voor een gestructureerde routine die zo min mogelijk afwijkt van de oude routine. Geef genoeg uitdaging en afleiding en wat extra aandacht. Als de eetlust is verminderd, probeer dan eens het eten op een andere manier aan te bieden of geef een keer iets extra lekkers. Zorg altijd voor voldoende belangrijke bronnen, zoals meerdere plekken met eten, drinken, kattenbakken en schuilplaatsen zodat eventuele conflicten tussen dieren onderling kunnen worden voorkomen tijdens het vormen van de nieuwe sociale verhoudingen.
Momenteel is er discussie gaande over het feit of het achterblijvende dier afscheid moet nemen van zijn overleden maatje. Mogelijk voorkomt dit een periode van zoeken, maar het zou ook juist extra stress kunnen opleveren. Helaas is er nog te weinig onderzoek gedaan om hierin een duidelijk advies te kunnen geven. Vooralsnog doet u er als eigenaar goed aan hierin uw eigen gevoel te volgen, want wanneer u een goed gevoel hebt over het afscheid van uw huisdier zal dit ook een positief effect hebben op het overgebleven huisdier.
Gedragsveranderingen kunnen dagen tot maanden aanhouden en er is dus geen standaardmanier hoe daarmee om te gaan. Blijf uw dier goed observeren en u zult merken dat u veel steun aan elkaar kunt hebben in die periode van verdriet.