Huisdier in de spotlight

Noppa


van Marcel Huneker uit Schin op Geul is een echte jager, dagelijks voorziet hij zijn baasje van klein en groot wild uit de omgeving. Dat hem dat zo goed lukt, komt wellicht door zijn talenkennis: Noppa luistert niet alleen naar Nederlands, maar ook naar Frans en Engels. Noppa is een Europees Korthaar en dan ook nog eens een prachtige witte variant.
SONY DSC
De Europees Korthaar is in Nederland het meest voorkomende kattenras. Hoewel deze benaming ook wordt gebruikt voor de algemene huiskat, bestaat er toch een echte rasstandaard. In Nederland behoort 90% van alle katten tot deze groep van huiskatten, 10% bestaat uit raskatten. Het karakter van de huiskat of Europees Korthaar is moeilijk te beschrijven, want geen twee katten zijn identiek. Het is een échte kat, met zijn onafhankelijkheid en zijn rustgevende en robuuste aspect. Niet voor niets het oudste kattenras ter wereld!

Tibbe


van Florine Oosterloo uit Rotterdam is een ondeugende Friese stabij met twee verschillende gezichten; zij is zowel een lieve familiehond als een stoere jachthond.foto (1)
Als familiehond doet ze niets liever dan dutjes op de bank in de armen van haar baasje. Je zou haar kunnen omschrijven als een echte schoothond. Voor haar zijn eten en brokjes magische woorden, dan veert ze op en sprint ze naar haar voederbakje. Ze scharrelt ondeugend door het huis en gaat zich daarbij graag te buiten aan de boterhammen pindakaas of portemonnees in tassen. Maar naast schoothond kan Tibbe transformeren in een stoere jachthond. Hoewel ze door haar zwemangst nooit een volwaardige jachthond zal worden apporteert ze met veel plezier eenden of hazen als ze met de baas mee op jacht mag.

TibbeDe Friese Stabij of Stabyhoun is vanaf het begin van de negentiende eeuw bekend. Hij stamt mogelijk af van Spaniels die door de Spanjaarden naar Nederland zijn geimporteerd en met de Drentse Patrijshond zijn gekruist. De Friese Stabij is buiten Nederland niet erg bekend. Het is een goede spoorzoeker, een gedecideerde pointer en een goede retriever. Hij is rustig, vriendelijk en een aanhankelijke gezelschapshond.

Daisy


van Jorghino Ehmer en Bente Lenoire uit Kerkrade is een kruising Catahoula van 2 maanden oud: IMG-20140901-WA0002“Ik heb mijn hobby’s gevonden: spelen en slapen zijn mijn favorieten, dan kan ik dromen hoe groot en sterk ik word.” En groot en sterk gaat ze zeker worden! De Catahoula Leopard Dog, zoals de officiele naam luidt, is het symbool van de Amerikaanse staat Louisiana. Over de afkomst is niet veel bekend. Er wordt van uitgegaan dat ze is ontstaan door kruisingen van wilde honden en honden die door ontdekkingsreizigers naar de nieuwe wereld werden meegebracht, zoals de Windhond en de Mastiff. Later zou er door de Franse kolonisten ook nog Beauceron-bloed aan zijn toegevoegd. Ze wordt gebruikt voor de jacht op beren, maar ook wasberen uit de bomen halen is haar op het lijf geschreven. Het is een grote hond met een schofthoogte van 51-66 cm en een gewicht van 20-30 kg. De kleur van de vacht is grijs, met zwarte, onregelmatige vlekken en roodbruine vlekjes op de kop en de benen. Vaak hebben ze verschillend gekleurde ogen. Wij zijn benieuwd hoe Daisy er over een jaar uitziet!

Djoey en Jamie


van Frans en Ria Coumans uit Vilt zijn Cocker Spaniels: “Djoey is een Amerikaanse Cocker van bijna 1 jaar oud en speelt het liefst met alle honden op de losloopplaats in Vilt. Jamie is een Engelse Cocker van 9 maanden, zijn grootste hobby is eten. Ook met ons door de velden wandelen vinden ze geweldig. Ze zijn nu een ruim half jaartje samen bij ons in huis en zijn onafscheidelijke vriendjes, er wordt samen gegeten, geslapen en de hele dag door gespeeld. Ze zijn erg speels, nieuwsgierig en ondeugend, maar ook ontzettend lief en aanhankelijk.
’s Zaterdags gaan ze naar de pubercursus in Zwier, hier leren ze op een leuke manier met andere honden om te gaan en oefenen ze het terug komen als ze los lopen. Ze zijn ook dol op kleine kinderen en op hun grote vriend Luca, de Labrador van bijna 8 jaar van onze oudste zoon. Als hij komt logeren is het een groot feest met hun drietjes, het is soms wel een beetje druk in huis maar ’s avonds gezellig met twee zo’n knuffels op de bank is alle moeite waard!”

foto 2 (2)De Engelse Cocker Spaniel werd al in de Middeleeuwen gebruikt voor de jacht met netten op vogels. Spaniel komt van “s’epaignir (=liggen), wat de honden deden om de jagers niet te hinderen bij het uitwerpen van de netten over de vogels. Hij is krachtig, erg actief, vasthoudend, levendig en een uitstekend jager op pelsdieren en gevogelte. Daarnaast is hij vrolijk, vol energie en onafhankelijk, maar tegelijkertijd ook aanhankelijk en zachtaardig, wat hem tot een charmante gezelschapshond maakt. Het is een zeer populair ras, dat momenteel model staat voor de ideale gezelschapshond.

foto 1 (2)De Amerikaanse Cocker Spaniel stamt rechtstreeks af van de Engelse. Hij werd in 1882 geintroduceerd in de Verenigde Staten, waar fokkers een kleine gezelschapshond met een prachtige vacht wilden fokken. Hij is degelijk, snel en met zijn gemakkelijke, vrolijke en evenwichtige karakter een geliefde gezelschapshond, echter geen jachthond. Hij kan soms wat koppig zijn en heeft daarom een consequente opvoeding nodig.

Iska


van familie Veldhuis uit Cadier en Keer draagt als officiele naam: Velvut Hunters Sunbeam en ze is dan natuurlijk ook het zonnetje in huis! iska2Iska is een Flatcoated Retriever van ruim 4 jaar oud. Dit van oorsprong Engelse ras staat bekend om een goed uithoudingsvermogen en is robuust, levendig, zeer snel en energiek en wordt dan ook beschouwd als de “formule 1 onder de Retrievers”. De Ierse Setter, de Newfoundlander en de Pointer hebben aan zijn ontwikkeling bijgedragen en fokkers hebben er Labradorbloed aan toegevoegd. De Flatcoat heeft een zeer verfijnde neus en zwemt als een otter. Naast de jacht in het open veld en het bos is hij vooral gespecialiseerd in het opsporen en apporteren van watervogels. Hij is intelligent, aanhankelijk, vrolijk en zachtaardig en dan ook een geliefd gezelschapsdier.
Iska zelf:
“Eten is mijn passie, net nog weer een lolly verorberd, kwam van het feest tegenover ons bij Mazzel. Dat was dus echt een “mazzeltje”. Takken sjouwen en achterna rennen, vooral “taktrekken” is mijn grootste hobby, maar tikkertje spelen met mijn baasjes is ook super. Maar toch ga ik het liefste op zoek naar botten en buiten in het veld had ik laatst weer zo’n mooie ruggenwervel te pakken, er zat zelfs nog wat vlees aan, al lekker verweerd, helemaal toppie!! Geloof alleen dat het baasje er niet zo van gecharmeerd was. Ben ook gek op puppies, mogen altijd komen spelen. Evenals mijn vriendjes, ben ook gek op verjaardagsfeestjes, vooral die van mezelf. Ik heb een hekel aan kleine kefhonden en mijn medicijnen, vooral die voor mijn oren.”

van links naar rechts: Drop de Labradoedle, Iska en Mazzel de Labrador.

van links naar rechts: Drop de Labradoedle, Iska en Mazzel de Labrador.

Eskimo


van Ron en Margo van Ooijen uit Valkenburg is een raszuivere Heilige Birmaan, lilac tabby point, van 1 jaar oud. Hij is heel lief en aanhalig, zit heel graag op schoot maar heeft ook zijn ondeugende streken en kan soms heel hooghartig zijn. Ook speelt hij veel met zijn maatje Castor (een 2 jarige rode kater).
eskimo2
De Heilige Birmaan is pas onlangs in Europa verschenen. Britse reizigers zouden vanuit Birma een koppel katten uit de zogenaamde Lao-Tsun tempel hebben meegebracht. De eerste dieren stammen af van een kruising tussen een Siamees en een langharige kat. In 1926 werd de eerste Birmaan in Parijs tentoongesteld. eskimo1 Gedurende de Tweede Wereldoorlog raakte het ras bijna uitgestorven en werd bloed van de Pers ingebracht om inteelt te beperken. In 1950 kreeg het ras de naam Heilige Birmaan, om verwarring met de Burmees te vermijden.
De Heilige Birmaan is een imposante kat met donkerblauwe ogen en witte handschoenen. Zijn karakter is kalm en evenwichtig. Speels, goed gezelschap voor kinderen, maar hij houdt ook van vrede en rust. Hij heeft een zachte stem, maar buiten toont hij zich sportief en een getalenteerd jager.

Yasu


van Antoinette de Vos uit Valkenburg is een Burmilla. Dit betrekkelijk jonge ras is in 1981 in Groot Brittanie ontstaan uit een kruising tussen een Chinchilla Pers en een lilac Burmees. Het resultaat is deze zilverwitte kat van een Burmees type, welke nog altijd zeldzaam is. Kenmerkend voor de Burmilla zijn de zwartomrande ogen.
Het karakter combineert de energie van de Burmees met de zachtaardigheid van de Pers: vriendelijk, gemakkelijk in de omgang en een beetje een “kletskous”. Yasu is erg op mensen gericht en vindt het heerlijk om aangehaald te worden. Ze laat zich voor je voeten op de grond vallen om zo de aandacht te krijgen. Ze kan het goed vinden met de hond Djanga en de andere poes Abby.
“Toen Abby als kitten hier in huis kwam vond ze dat maar niks en was erg
beledigd en wilde even niets van mij weten. Maar ook dat hoort bij haar ras.
Verder vindt ze het heerlijk om af en toe in de tuin rond te lopen maar
verder zal ze niet gaan, ze is het liefst in de buurt van haar “familie”
Het bijzondere vond ik ook dat toen ze nog bij haar moeder was (als
kitten) de andere Burmilla’s (tantes etc.) gewoon de bench inliepen waar zij en haar broer en zusjes lagen. (de bench stond gewoon open maar was ingericht als rustig en veilig plekje voor de moeder en haar kittens). Ze kwamen even buurten en de kleintjes bewonderen en aflikken en de moeder vond dat allemaal ok. Het was gewoon een grote familie….”


Ebs

van familie Peters uit Valkenburg zie je niet over het hoofd! Ebs is een Bordeauxdog van net 1 jaar oud en met zijn dik 50 kg al een imposante verschijning.
De Bordeauxdog werd vroeger gebruikt voor de jacht op groot wild en de bewaking van het huis en hof. Door zijn bouw en moedig karakter werd hij ook ten tijde van Karel de Stoute ingezet als legerhond. Met de komst van moderne wapens werden de Bordeauxdoggen als legerhond overbodig. Het tijdperk van de door de adel georganiseerde dierengevechten brak aan. De Bordeauxdog werd ingezet om te vechten tegen beren, tijgers, en later stieren. Het ras heeft veel te lijden gehad onder de twee wereldoorlogen. Na de Tweede Wereldoorlog dreigde het ras zelfs uit te sterven, maar bloeide na de zestiger jaren weer op.
De Bordeauxdog is van origine een waak- en verdedigingshond, een taak die hij moedig uitvoert, zonder daarbij agressief te zijn. Hij blijft alert en houdt ook vanaf zijn slaapplaats de boel in de gaten. De bordeauxdog is een zeer trouwe en aanhankelijke hond, en zal voor zijn baas en gezin door het vuur gaan. De Bordeauxdog houdt van kinderen, vooral van de kinderen die tot het gezin behoren. Het typerende is zijn kalme aard en de onverstoorbare rust die hij uitstraalt. Ondanks hun zware bouw kunnen ze een goede rensnelheid en een goed uithoudingsvermogen ontwikkelen. Deze uitgesproken eerlijke honden verdienen een goede baas die hen met respect behandelt.
De Bordeauxdog heeft een koppig en arrogant karakter maar is in de regel met veel geduld goed te trainen. Zodra de Bordeauxdog een commando aangeleerd heeft vergeet hij dit nooit meer. Echter de snelheid in het opvolgen van een commando is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een herdershond; de Bordeauxdog heeft nooit haast….
Odile vertelt over haar Ebs: “Ebs is een hele lieve hond alleen een beetje lui. Ze is wel heel erg lief en ze heeft ook een aantal kenmerken. Meestal ligt ze met haar achterbenen wijd open. En heeft meestal haar tanden achter haar lip. Ebs eet ook heel erg veel en is heel sterk. Ik kan haar dan ook bijna niet alleen uitlaten want als ze haar vriendje joey ziet dan trekt ze zich los.
Ebs kan er niet tegen als iemand anders in de belangstelling staat als je met iemand in gesprek bent komt ze er tussen staan en piept ze. Ebs voelt zich ook overal op haar gemak als je op straat met iemand staat te praten dan gaat ze gewoon languit op de stoep liggen.”

Chila en Laika


van familie Timmermans uit Wijlre laten zich deze maand bewonderen! Chila en Laika zijn Schotse Herdershonden, ook wel Collie genaamd. Tijdens de Romeinse invasies werden de Romeinse honden gekruist met plaatselijke Schotse rassen, waaruit deze prachtige hond is voortgekomen. De oorsprong van zijn naam is omstreden: sommigen denken dat deze van “Colley” komt, een soort Schotse schapen met een zwart masker en een zwarte staart, die deze hond vroeger hoedde. Volgens anderen komt de naam van het woord “collar”, wat kraag betekent. Er bestaat ook een varieteit met kort haar, maar deze is veel minder bekend.

De Schotse herder is een levendige en actieve hond, meestal evenwichtig, maar soms wat angstig en timide. Het is een lieve en gevoelige hond, een uitstekend gezelschapsdier. Hij moet consequent maar zacht worden opgevoed. Regelmatige beweging is nodig, daar hij van oorsprong ook een vee- en schapenhoeder is. De prachtige vacht vraagt het nodige onderhoud, maar dan kan je het ook soms tot filmster schoppen, nietwaar Lassie?

Harry


van Mirjam Janssen uit Schin op Geul steelt overal de show! De Shar Pei is een zeer oud Chinees ras, het bestond reeds voor onze jaartelling. De Shar Pei was de bewaker van tempels, gevechtshond en jachthond op everzwijnen. Hij werd ook gebruikt om de kudden te bewaken. In 1947 werden de honden in China verboden en vanuit Hongkong werden in 1970 enkele dieren naar de Verenigde Staten en vandaaruit naar Europa uitgevoerd. Hier is de Shar Pei geliefd als gezelschapshond. De Shar Pei heeft een individueel en dominant karakter. Hij is evenwichtig, rustig en vriendelijk met zijn baas. Hij houdt van kinderen en vraagt een consequente maar zachte opvoeding. Hij is intelligent en kan veel leren. De karakteristieke huidplooien vragen wel de nodige verzorging. Juist deze rimpels op het hoofd en de schoft, zijn naar voren gerichte oren en de omhoog gekrulde staart zijn in de “normale” hondenwereld allemaal dominante lichaamsuitingen. Een Shar-pei heeft dan ook “van nature” een voor andere honden dreigend/dominant uiterlijk, waar men altijd op bedacht moet zijn.

Mirjam over Harry: “Harry is zeer nieuwsgierig en speels. Iedereen wordt met veel plezier begroet, zowel mens als dier. In het begin was hij hier wat voorzichtig in. Hij wandelt graag door de velden en vindt dan, helaas, vossenstront ook erg interessant…. Af en toe is hij nog oostindisch doof, maar hij leert snel. Kortom, wij zijn blij dat hij bij ons woont en hebben veel plezier met hem!”

Sita


van familie Reneerkens uit Valkenburg is de volgende bijzondere kat! Sita is een American Curl, een zeer zeldzaam ras, vooral buiten de Verenigde Staten, wat haar naam dankt aan de naar achter gekrulde oorschelpen. In 1981 nam een familie in Californie een halflangharige zwerfpoes in huis met naar achter gekrulde oren. Aan het eind van het jaar werd een nestje geboren, waarvan enkele jongen ook gekrulde oren hadden. Dit bleek een dominant gen wat al door een van de ouders kan worden overgedragen. In 1985 werd het ras officieel erkend en sinds 1995 ook in Europa geintroduceerd.
Het is een kat met een evenwichtig en gelijkmatig karakter, ondernemend, speels en gemakkelijk in de omgang. Hij miauwt bijna niet. Dit aanhankelijke, gevoelige gezelschapsdier hecht zich er aan zijn baasje. Omdat het een actieve kat is, heeft hij voldoende bewegingsvrijheid nodig.

Sita’s kleur is seal point & white. Ze is een poes en inmiddels 3 jaar oud. Als ze geaaid wil worden gaat ze op haar rug liggen. Sita is erg aanhankelijk en erg trouw. Haar eigenaardigheden zijn,met de voorpootjes tegen de tegeltjes krabben voordat ze gaat eten of drinken en als ze aangehaald wordt komen er druppeltjes vocht aan haar mond.
Voor het gezin is ze heel erg lief ze is een echte schat. Voor ons is het de eerste keer dat we een ras kat hebben, Sita is voor ons heel speciaal.

Indiana en Fantasy


van Foppe en Linda Jacobi uit Valkenburg bijten samen de spits af in het nieuwe jaar: de Maine Coons. Volgens de legende zou de Maine Coon het resultaat zijn van de liefde tussen een wilde kat en een wasbeer. Genetisch onmogelijk, maar ingegeven door het feit dat de vacht en de staart van deze kat aan een wasbeer doen denken. De Maine Coon wordt ook wel de “vriendelijke reus” genoemd en hun baasjes weten ons precies te vertellen waarom:

“Sinds ongeveer 1 jaar hebben we 2 Maine Coon poezen: Twesly’s Indiana en Fantasy of Mount Desert Island. De reden voor ons om (opnieuw) voor een Maine Coon te kiezen was het feit dat de poezen bekend staan om hun vriendelijke en trouwe omgang met kinderen. Onze kat gaat inderdaad rustig bij de kinderen liggen, ook bij de jongste van ongeveer 1 jaar.
De poezen zijn erg gericht op het buitenleven. Achter huis mogen ze in een omheinde omgeving buiten spelen. Ze trekken zich hier niet altijd wat van aan en proberen voor het huis te ontsnappen. Fantasy weet wanneer de kinderen van en naar school moeten en gaat zich vast verdekt opstellen om bij het openen van de deur als een raket naar buiten te schieten, haar vrijheid tegemoet. Dit laatste is Indiana afgelopen jaar bijna noodlottig geworden. Na een geslaagde uitbraakpoging kwam ze, in plaats van na 30 minuten, pas na 24 uur weer thuis: op 3 pootjes. Met een gebroken voorpoot wist ze gelukkig nog wel huiswaarts te komen. Gigase heeft een prachtig kunstwerkje verricht en thans paradeert ze weer door het huis en de tuin.

De katten gedragen zich als echte prinsesjes; lekkere fleecedekens, warme voetenzakken in de kinderwagen of nieuwe stoelen, ze testen het wel even. Maar er gaat niets boven een lekkere schoot, bij de baas of bij de visite.
Naast hun goedige karakter hebben ze ook een hele felle kant. Kom aanzetten met een speelgoed muis, een touwtje of een laserlichtje en je ziet ineens een hele andere poes. Toch zullen ze wel voorzichtig met de kinderen blijven. De volwassenen kunnen wel tegen een stootje, maar bij de kinderen gebruiken ze de nagels minder snel. Als Willem-Thijs (1jr) (onder begeleiding) zwiept met het stokje met veren naar de kat zijn er 2 erg in hun sas.”

Brandon


van Marco en Nancy van Rattingen uit Valkenburg is ons huisdier van de maand. Brandon is de oudste reu van hun kennel “Foxy Bee – Home of the Shiba”.
“Onze Shiba’s bezorgen ons veel plezier en vreugde, het is heerlijk om ze om je heen te hebben en hun streken te observeren. Brandon heeft echter ook wel eens zaken uitgehaald, waar we minder enthousiast over waren. Al van kleins af aan was het duidelijk dat een groot avonturier in hem school: op vakantie in Frankrijk is hij tot tweemaal toe weggelopen, alleen door puur geluk waren we in staat hem weer te vangen! Aan touwen leggen had ook geen zin, die kauwde hij gewoon door……..Het werd voor ons noodzakelijk een vakantie-adres te zoeken dat echt Brandon-proof was: twee meter hoog omheind en hermetisch afgesloten! En zelfs dan, al is er maar één klein gaatje…..Brandon vindt het en zal het benutten ook! Nu hij wat ouder is (hij is inmiddels acht jaar) zal hij het nog altijd niet nalaten ons te plagen: soms raakt zijn riem los en dan loopt hij snel een eindje van ons vandaan, genietend van zijn vrijheid. Maar gelukkig komt hij inmiddels altijd weer terug als wij hem roepen en hoeven we hem niet meer achterna te zitten, zoals in het begin. En dat is een stuk beter voor mijn bloeddruk, zeg ik je……….”

De Shiba is een aantrekkelijke hond in vele opzichten: niet al te groot, een hoge aaibaarheidsfactor, schoon op zichzelf en blaft niet overmatig. Tegenwoordig is de Shiba een van de populairste hondenrassen in Japan. De Shiba combineert het stoere en robuuste met een aanhankelijk, speels en beminnelijk karakter. Echter, laat je daardoor niet in de luren leggen, want een Shiba is een hond met een groot karakter en sterke wil! Wie niet gewend is aan de streken van een Shiba, zou nog wel eens verrast kunnen worden. De eerste twee jaar in het leven van de Shiba zijn bepalend hoe de hond zich verder ontwikkelt en pas dan, mits goed aangepakt, heb je daarna een geweldige vriend en/of vriendin in huis!